Savvaļas ķiploks ir viens no pirmajiem aromātiskajiem pavasara zaļumiem, kas aug mežos un prasmīgi iekoptos piemājas dārziņos.
Lakši Latvijā ir reta un aizsargājama suga, iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā.
!!!Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka savvaļā plūkt, griezt, vai izrakt šo augu ir aizliegts.
No lakšu lastiem var pagatavot zaļo pesto.
Būs nepieciešams: 2 saišķi lakšu, 150 ml olīveļļas, 50 g cietā siera (man garšo ar 18 mēnešus noturēto Džiugas sieru 40%), 100 g Indijas riekstu vai ciedru rieksti (krietni dārgāk sanāks, bet ļoti gardi un šķipsniņa sāls.
Lakšu lapas noskalo, nosusina un nolauž kātiņus. Lapas liek blenderī, pakāpeniski, pa vairākām reizēm lej klāt olīveļļu un sablendē. Tad pieber riekstus un sablendē. Beigās pieber uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sāli un vēlreiz visu sablendē. Masu liek burciņās, aizvāko un uzglabā ledusskapī.
Lai labi garšo!