Ķiploku daiviņas spēks
Svaigam ķiplokam ir spēcīgāka terapeitiskā iedarbība nekā kaltētam. Ķiploka sastāvā ietilpst vairāk kā 100 dažādu vērtīgu vielu, B1; B2, B6 un C vitamīni, minerālu un savienojumu, no kuriem par nozīmīgāko tiek uzskatīts allicīns- sēra savienojums, kas ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas atslābina asinsvadu sieniņas, veicina trombu sairšanu un novērš to veidošanos. Allicīns arī samazina holesterīna līmeni asinīs un saārda aterosklerotiskās plātnītes.Tas viss stimulē asins riņķošanu asinsvados, kā rezultātā visi orgāni tiek labāk apgādāti ar skābekli. Allicīns ir ienaidnieks Nr.1 streptokokiem, stafilokokiem un daudzām citām baktērijām, vīrusiem un infekcijām.
Svarīgi:
Līdzās kaitīgu baktēriju likvidēšanai, ķiploks iznīcina arī organismam labvēlīgās baktērijas. Tāpēc lietojot ķiploku profilaktiski vai pie saslimšanām, nedrīkst pārspīlēt. Īpaši uzmanīgi ķiploks jālieto sirds slimniekiem - pārmērīga to lietošana var izsaukt asinsvadu spazmas. Tāpat ķiploka pārdozēšana var novest pie ādas čūlu rašanās un kuņģa un zarnu trakta floras noārdīšanas. Profilaktiskā nolūkā ik dienas būtu jāapēd 1 — 2 daiviņas svaiga ķiploka - tās palīdzēs jums izvairīties no daudzām saslimšanām un nostiprinās organismu, nenodarot tam nekādu ļaunumu. Ķiploku saspaida un atstāj uz 10 minūtēm, lai pēc tam pievienotu gatavojamam ēdienam. Šo 10 minūšu laikā aktivizējas sēru saturošais savienojums allicīns, un atjauninošā iedarbība ir spēcīgāka. Ķiploka smalkā, papīram līdzīgā miziņa satur sešus antioksidantus.
Jāņem vērā, ka veselībai ķiploks visvērtīgākais ir tieši svaigā veidā. Kaltēti vai termiskai apstrādei pakļauti ķiploki pazemina tā vērtīgās īpašības. Ja jūs pievienojat ķiploku ēdienam, tad dariet to pašās gatavošanas beigās.
Regulāra ķiploka lietošana uzturā palīdz novērst vēža šūnu veidošanos. Tas notiek pateicoties tiem pašiem antioksidantiem, kas aizsargā organismu no brīvo radikālu uzbrukuma, neļaujot bojāt DNK.
- Ķiploku maisījums ar citronu. Vienu galviņu ķiploka samaļ, pārlej ar viena citrona sulu un sajauc ar 2 tējkarotēm medus. Lieto pa 1 tējkarotei dienā. Šo maisījumu var lietot ar biešu sulu;
- Zīdaiņiem un maziem bērniem saaukstēšanās slimību gadījumā, kā arī to profilaksei notīrītas un sagrieztas ķiploka daiviņas var iekārt virs gultas;
- Ķiploku maisījums ar dzērvenēm un medu. 200 — 400 g ķiploku, 1 kg dzērveņu un 500 — 600 g medus. Dzērvenes sašķaida, ķiplokus izspiež caur ķiploku spiedi un visus komponentus rūpīgi samaisa. Iegūto masu glabā 18°C temperatūrā, tumšā vietā. Lieto pa 1 ēdamkarotei no rīta vai pa 1 deserta vai 1 ēdamkarotei 2 -3 reizes dienā 15-20 min pirms ēšanas. Maisījumu vēlams lietot ar pienu. Tas ieteicams pavasarī un rudenī, jo paaugstina organisma imunitāti, regulē sāļu maiņu, sekmējot to izdalīšanos no locītavām.
Ķiploku lietošanas pozitīvās sekas:
- Labāka gremošana
- Veselīgāka āda
- Vieglāk attīstīt muskuļus
- Vieglāk zaudēt taukus
- Mazāka kāre pēc saldā un treknā
- Stiprāka imūnsistēma
- Vairāk enerģijas un vitalitātes
- Labāks garastāvoklis
Der zināt:
- Ķiploku smaku var mēģināt vājināt, uzēdot biezpienu, ābolu, uzdzerot nelielu daudzumu piena vai pakošļājot svaigus pētersīļus, piparmētras, skābētus kāpostus, apelsīna mizu, grauzdētas kafijas pupiņas vai svaigu kalmes sakneni, vai izskalojot muti ar citrona sulas ūdensšķīdumu;
- Ja daiviņas iekšienē redzams dīglītis, ķiplokam ir asa un rūgtena garša;
- Ķiploku spiede maina ķiploku struktūru, tāpēc to ieteicams lietot tikai tad, ja nepieciešams iegūt ķiploku sulu. Lai saglabātu ķiploka īpašības, labāk to smalcināt uz dēlīša;
- Ķiploka daiviņu vieglāk sasmalcināt, ja pirms tam ar nazi ķiploku saplacina.