Sparģeļi, eleganti zaļie dārzeni ar garajiem, smailajiem šķēpiem, ir vieni no pavasara virtuves stūrakmeņiem. Viņu sezonalitāte un importa pieejamība no Ķīnas, Peru un Vācijas ļauj mums izbaudīt šo dārzeni visu gadu, lai gan tie ir visgaršīgākie tieši pavasarī. Sparģeļu audzēšana ir pacietības un vietas jautājums, bet to vienkāršā sagatavošana un daudzpusīgā izmantošana padara tos par iecienītu izvēli daudzu ēdienkartē.
Dārza sparģeļi (Asparagus officinalis) pieder liliju dzimtai un ir daudzgadīgi augi, kuru šķēpi, faktiski jaunie dzinumi, piedāvā delikātu garšu. Lai arī sparģeļu augi var augt visā pasaulē, lielākā daļa no tiem tiek audzēti Ķīnā, Peru, Vācijā un ASV. Tie labi aug mērenā klimatā, un pavasara siltums veicina to izdzīšanu no zemes, lai nodrošinātu mums šo veselīgo un garšīgo pavasara dārzeni.
Sparģeļu audzēšanai ir nepieciešama ne tikai pacietība, bet arī pietiekami daudz vietas, jo vienam augam ir vajadzīgi apmēram 60 kvadrātcentimetri, un pēc sēklu stādīšanas var paiet līdz pat četriem gadiem, līdz sākas ražošana. Šī ilgā gaidīšana un īsā pieejamības sezona ir padarījusi sparģeļus par dārgāku dārzeni, tomēr tieši šī iemesla dēļ tie ir kļuvuši par luksusa produktu mūsu virtuvēs.
Sparģeļu sezona ir īsa, ilgstot tikai divus mēnešus - no aprīļa beigām līdz jūnijam. Lai gan tie ir pieejami visu gadu pateicoties importam, svaigi vietējie sparģeļi ir neapšaubāmi gardāki. Lai gan tiek uzskatīti par augsto kulinārijas mākslu, sparģeļi ir vieni no vieglāk pagatavojamiem dārzeņiem, ko var vienkārši tvaicēt, grilēt vai cept, piedāvājot svaigumu un delikatesi jebkuram ēdienam.
Sparģeļi ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, piedāvājot bagātīgu vitamīnu un minerālvielu klāstu. Tāpēc, nākamreiz, plānojot pavasara maltīti, neaizmirstiet iekļaut šo daudzpusīgo dārzeni, kas ne tikai piesātina, bet arī piešķir ēdienam eleganci un svaigumu.