Ikdienas ātrumā noteikti jāatrod laiks, lai bez steigas paēstu un lai organismam būtu vieglāk. Nesteidzīga ēšana ir nozīmīga ne tikai kuņģim un figūrai, bet palīdz arī nomierināt nervu sistēmu.
Ja cilvēks koncentrējas uz ēdienu, tad smadzenēm ir atslodze, pazūd sasprindzinājums un ēdienu labāk sagremo. No rīta ieteicams ātrāk piecelties, lai līdz brokastīm paliktu vismaz 40 minūšu — tieši tik daudz laika nepieciešams, lai gremošanas sistēma pamostos. Pretējā gadījumā nāksies brokastot steigā, bez apetītes un ēdiens šķitīs bezgaršīgs.
Domājot par ēdienreizēm, nevajag ātri pieēsties visai dienai, jo ēdienam jāsniedz arī estētisks baudījums, jāizjūt tā garša, aromāts un jābūt veselīgam. Pamēģiniet veikt eksperimentu - padomāt par ēdienu, kad ēdat, izbaudīt garšu un sajūsmināties par to. Tādējādi būs lielāks baudījums un apēsts būs mazāk. Svarīgs noteikums - maltītes ieturēšanai jāizvēlas omulīga vieta, jo citādi pēc neilga laika kuņģī parādīsies smaguma sajūta.
Ik reizi, kad, piemēram, plānots vakariņot pie televizora, tomēr vajadzētu izvēlēties vienu no diviem - TV vai ēšana, jo, apvienojot abas lietas, īstu labumu nevarēs iegūt ne no vienas.
- Pirms maltītes ieturēšanas jāizdzer glāze ūdens, kas veic divkāršu funkciju: aktivizē kuņģa sulu izdalīšanos, un nereti nav īsti skaidrs, vai māc slāpes vai bada sajūta. Izdzerot glāzi ūdens pirms ēšanas, noteikti apēdīsies mazāk un šis process arī būs lēnāks.
- Cilvēks jūtas paēdis tikai apmēram 20 minūšu pēc ēdienreizes.
- Nevajag ēst, kad ir slikts garastāvoklis, jo tas var veicināt gastrīta veidošanos vai izraisīt kuņģa slimības.
Avots: Nedēļas žurnāls Māja #48 (691) 33.lpp.