Profesionāļi priekšroku dod dzelzs pannām, jo dzelzs pannas ir ilgmūžīgākas un, lai arī tās uzsilts lēni, bet vienmērīgi un ilgi uztur siltumu.
Līdzīgi, kā dzelzs panna, arī čuguna panna uzsilst lēni, bet vienmērīgi un ilgi uztur siltumu. Pērkot ir vērts pievērst uzmanību, vai panna ir ietaukota. Ietaukotās pannas ir jau gatavas lietošanai.
Lai arī Latvijā alumīnija pannas netiek celtas godā, tās nav sliktas. Tām ir augsta siltumvadītspēja – tās ātri uzsilst un ātri atdziest. Tā ir pietiekoši biezas (8-9 mm), lai kalpotu ilgus gadus.
Dzelzs, čuguna un alumīnija pannām ir kopīgi sekojoši mīnusi - tās nav piemērotas ēdiena uzglabāšanai un mazgāšanai trauku mašīnā. Alumīnijs strauji reaģē uz tīrīšanas līdzekļiem, tāpēc alumīnija pannas vislabāk mazgāt tikai siltā ūdenī, pēc tam izslaukot ar papīra dvieli vai salveti.
Perfekcionistēm, kam viss patīk tīrs un kopts, alumīnija panna varētu būt nopietns pārbaudījums, jo tās, pat rūpīgi kopjot neizskatīsies ideālas.
Pannas, kas tiek izvēlētas gatavošanai uz atklātas liesmas, iesakām izvēlēties ar metāla rokturi.
Kaislīgie ēst gatavotāji brīvā dabā iesaka atdalīt traukus, ko lieto gatavošanai iekštelpās un ārā. Viens no iemesliem ir, ka kvēpi ugunskura liesmai būs lielāki un trauki būs vairāk apkvēpuši, kā arī ugunskura liesmai ir cita temperatūra, līdz ar to tiek ietekmēta trauku kvalitāte.
Gatavojot uz atklātas uguns, iesakām izvēlēties čuguna un alumīnija pannas un katlus, jo tās labi sakarst, cepot ēdiens nepielīp un to ir viegli apmaisīt. Būtiskākā atšķirība starp alumīnija un čuguna katlu vai pannu būs to svars (alumīnija pannas un katli ir ļoti viegli). Būtiski, lai šiem traukiem nav nevienas plastmasas detaļas un traukiem jābūt pietiekami bieziem, lai augstajā temperatūrā tie nesāk deformēties! Tieši tas pats jāievēro, izvēloties ugunskura vietas.
Gatavojot uz dzīvas uguns, gudra izvēle būs panna ar vienotu rokturi (panna un rokturis veidoti no viena gabala)!
Galvenais šo pannu ienaidnieks ir tīrīšanas līdzekļi. Tāpēc noderēs sentēvu metodes – pannas tīrīt ar pelniem, smiltīm vai sīkiem akmentiņiem.