Jauno čuguna trauku (pannu, pīli, katlu utt.):
1. Notīra ar ieeļļotu lupatiņu.
2. Nomazgā čuguna pannu ar karstu ūdeni un mazgāšanas līdzekli. Atceries, ka čuguna traukus ar ziepēm mazgā tikai pirmo reizi (vienreiz), jo tie attauko virsmu, bet tauki ir būtisks nosacījums, lai ēdiens nepiedegtu.
3. Ieber rupjo sāli un kārtīgi izkarsē uz nelielas uguns, kamēr sāls paliek brūns, apmēram 40-60 minūtes, tas noņem motoreļļas eļļas smaku. Labāk karsēt cepeškrāsnī 175-200 grādos.
4. Ieeļļo ar augu eļļu un atkal karsē 25-30 minūtes. Šī procedūra rada aizsargkārtu, kas novērš koroziju un izveido nepiedegošās īpašības.
Pēc šīs diezgan garās procedūras čuguna trauki ir gatavi lietošanai.
Pēc čugunu trauku lietošanas:
Uzreiz, kamēr tā vēl silta, izslauki ar papīra dvieli vai, ja nepieciešams, nomazgā siltā ūdenī ar švammīti. Pannu nedrīkst ilgstoši mērcēt un turēt ūdenī, pretējā gadījumā tai veidosies rūsa. Nelieto trauku mazgājamo līdzekli vai asas birstes! Tādējādi tiks saskrāpēta piededzināto taukvielu kārtiņu. Ja traukam kādas ēdienu atliekas pieķērušās tik stingri, ka ar švammīti tās nenāk nost, beršanai izmanto rupjo sāli vai uzvāra pannā nedaudz ūdens.
Atceries! Ja čuguna trauku (katlu, pīles vai pannas) kopšana un uzglabāšana būs pavirša, veidosies rūsa.
Čuguna trauku kopšana ikdienā:
1. Neatstāt ēdienu traukā glabāšanai;
2. Nav ieteicams traukā gatavot skābus ēdienus;
3. Nedrīkst čuguna traukus mazgāt trauku mazgājamā mašīnā;
4. Nemazgāt ar asiem, abrazīviem materiāliem;
5. Nemērcēt traukus ūdenī ilgu laiku un nepieļaut ilgu ūdenim atrašanos uz trauku virsmas;
6. Glabājiet čuguna traukus sausā vietā ar noņemtu vāku;
7. Nedrīkst pakļaut čuguna traukus triecieniem un uzkarsētam traukam liet virsū aukstu ūdeni;
Uz čuguna trauka / -iem radušies rūsas plankumi ir no nepareizas ekspluatācijas.
Ja tomēr rūsa ir izveidojusies, varam ieteikt darīt sekojošas lietas tās novēršanai:
1. Lai atbrīvotos no rūsas traipiem, čuguns trauks jānoberž ar asu birsti (bet ne metālisku);
2. Izkarsēt trauku līdz 200 C temperatūrai;
3. Ļaut traukam atdzist līdz 100-150 C;
4. Uzliet augu eļļu un uzkaisīt lielu rupjās sāls daudzumu;
5. Ar tīru lupatiņu izlīdzināt eļļas un sāls maisījumu pa visu trauka virsmu, saglabājot drošības pasākumus un piesardzību no apdegumiem;
6. Kamēr čuguna trauks ir silts, iztīrīt ar sausu salveti un, ievērojot drošību, iesmērēt ar plānu kārtiņu augu eļļas.