Pēc gatavošanas čuguna traukam ir jāļauj atdzist vismaz 15 minūtes. Pēc tam to nomazgā (vēlams ar tīru un karstu ūdeni), izslauka un ieeļļo.
Tā kā čuguna trauka labās īpašības rodas tieši no tā, ka čuguna poras piepildās ar taukvielām
čuguna traukus nedrīkst
mazgāt ar stipriem trauku mazgāšanas līdzekļiem un trauku mazgājamā mašīnā un uzglabāt mitrumā. Čuguna traukos nedrīkst arī turēt ūdeni, kā arī nedrīkst ilgstoši tajā uzglabāt gatavu ēdienu.
Lai čuguna trauki nezaudētu savas labās īpašības un tajos ēdiens nepiedegtu, tie jālieto regulāri. Ja tomēr trauks ilgstoši jāglabā bez pielietojuma, noteikti tos jātur sausumā un jānoņem vāks, ik pa laikam to uzsildot un ieeļļojot.
Čuguna traukos neiesaka gatavot ēdienus,
kuros tiek izmantoti skābi produkti: citrons, laims, etiķis, vīns utt. Skābi saturošie produkti pannu bojā, kā arī rada ēdienam metāla piegaršu.
Čuguna trauku veidi
Ir 2 veidu čuguna trauki - ar un bez pārklājuma. Traukam bez pārklājuma ir izcilas pretpiedegšanas īpašības, bet tas var sākt rūsēt, ja trauku ilgstoši nelieto. Savukārt pārklājums čuguna traukam piešķir zināmu eleganci, pasargā no rūsēšanas un ir viegli kopjams. Emaljēts čuguna trauks lietošanai nebūs tik praktisks, jo, lai nesabojātu emalju, gatavojot emaljētā traukā nedrīkst lietot metāla virtuves piederumus. To vietā jāizmanto silikona vai koka piederumi.
Ja čuguna trauks sācis rūsēt,
notīra rūsu ar asu birsti (bet ne metālisku), pēc tam trauku uzkarsē un padzesē, ielej tajā augu eļļu un ieber rupjo sāli. Eļļas un rupjā sāls maisījumu ar lupatiņu izberzē pa trauku, pēc tam iztīra ar sausu salveti un iesmērē ar plānu kārtiņu augu eļļas. Trauks atkal gatavs lietošanai.
Izmantot čuguna traukus ēst gatavošanai ir ļoti izdevīgi, jo tajos var gan cept, gan vārīt, gan sautēt.
Tie saglabā vienmērīgu temperatūru visu gatavošanas laiku. Čuguna trauku nesatur ķīmiskas vielas un gatavošanai čuguna traukos vajag mazāk taukvielu.
Avots: Ievas māja