Uzziniet, kā izmantot tandīru dažādu garšīgu un autentisku ēdienu gatavošanai, sākot no tradicionālās Naan maizes līdz eksotiskām marinādēm, kā arī praktiskus padomus un ieteikumus dažādu ēdienu pagatavošanai.
Tandīrs, aizraujoša un eksotiska krāsns, kas radusies Vidusāzijā, ir kļuvusi par iecienītu rīku daudzu mājas pavāru arsenālā visā pasaulē. Ar spēju sasniegt ļoti augstu temperatūru, tandīrs piedāvā unikālu veidu, kā gatavot ēdienus, piešķirot tiem īpašu garšu un aromātu.
Šajā rakstā dalīsimies ar dažām iecienītākajām receptēm, marinādēm un padomiem, lai Jūs varētu pilnībā izbaudīt savu tandīru.
Receptes un ēdieni
Ar tandīru var gatavot teju jebko - sākot no sulu pārpilniem dārzeņiem līdz pat mīkstai un garšīgai jēra gaļai. Viens no populārākajiem ēdieniem, ko gatavo tandīrā, ir indiešu Naan maize. Tās sagatavošana ir vienkārša: mīklu pielīmē pie tandīra karstajām sieniņām, kur tā ātri izcepas, iegūstot neaizmirstamu garšu. Papildus varat eksperimentēt ar dažādiem pildījumiem, padarot katru Naan maizes gabaliņu par nelielu piedzīvojumu.
Indiešu naan maize
Lai pagatavotu indiešu naan maizi, tev vajadzēs šādas sastāvdaļas: 500 g miltu, 300 ml piena, 200 ml jogurta bez piedevām, 15 g svaiga rauga (vai 7 g sausā rauga), 1 olu, 2 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes eļļas vai kausēta sviesta, 2 tējkarotes sējas melnsēklītes sēklas, 1/2 tējkaroti cepamā pulvera, 1/2 tējkaroti sāls, un 50 g kausēta sviesta pārziešanai.
Pagatavošanai atdzīvini raugu (ar mazliet piena), izsijā miltus un pievieno sēkliņas, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Pievieno jogurtu, olu un eļļu vai sviestu, pielej atlikušo pienu un samīci mīkstu mīklu. Mīklu atstāj uz pusotru stundu, lai tā dubultojas. Tad veido maizītes, pārkaisi ar sēkliņām un cep, līdz maize ir zeltaini brūna.
Gatavās maizes apzied ar kausētu sviestu un pārklāj ar dvieli, lai saglabājas siltas. Naan maizi var ēst vienkārši, ieziest ar humusu vai sviestu, vai lauzt gabalos un mērcēt karija mērcē.
Marinādes
Austrumu virtuvē bieži izmanto jogurtu marinādēm, kas paredzētas gatavošanai tandīrā. Jogurts ir ideāls, jo tā zemais skābuma līmenis un biezums palīdz garšvielām labāk pielipt gaļai. Garšvielas, kas ietver safrānu, ēdienam piešķir krāšņu nokrāsu. Lai gan šīs sastāvdaļas var būt grūti atrast un bieži ir dārgas, tieši tās piešķir tandīra ēdieniem to īpašo garšu.
Aromātiska gaļas marināde jēra gaļai ar ķiploku un Vidusjūras garšaugiem
Lai pagatavotu aromātisku marinādi jēra gaļai, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas: trīs ēdamkarotes citrona sulas, ceturtdaļa glāzes olīveļļas, divas ķiploka daiviņas, pus tējkarote žāvēta timiāna, pus tējkarote žāvēta oregano, pus tējkarote sasmalcinātu lauru lapu, sāls pēc garšas un malti melnie pipari pēc garšas.
Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un citronu sulu
Lai pagatavotu šo marinādi, 500 g jēra šašlikam, tev būs nepieciešami šādi produkti: trīs ēdamkarotes tandoori karija mērces, divas ēdamkarotes bezpiedevu jogurta un pusi citrona sulas. Pasniegšanai vari izmantot citrona daiviņas un piparmētru lapas. Gatavošanai nepieciešami iesmi un noslēgts plastmasas maisiņš marinēšanai.
Uzkarsēšana
Pirms gatavošanas tandīru nepieciešams labi uzkarsēt, izmantojot malku vai ogles, lai sasniegtu vajadzīgo temperatūru.
Drošība
Augstās temperatūras prasa piesardzību, tāpēc gatavošanas laikā izmantojiet aizsargaprīkojumu, piemēram, karstumizturīgus cimdus.
Gatavošanas laiks
Ņemiet vērā, ka ēdienu gatavošanas laiki tandīrā var atšķirties; tāpēc sekot līdzi gatavošanas procesam ir būtiski.
Tandīrs nav tikai gatavošanas ierīce; tas ir veids, kā izpētīt un iepazīt dažādas kultūras caur to ēdieniem. Ļaujiet šim rakstam kalpot kā iedvesmai Jūsu nākamajiem kulinārajiem piedzīvojumiem ar tandīru, atklājot jaunas garšas un radot ēdienus, kas ilgi paliks atmiņā.