Nav nozīmes, vai esat iesācējs, vai virtuozs mangaļa veterāns, esam pārliecināti, ka daudzi no šiem padomiem jums būs jaunums, kas palīdzēs nebūt ne vienkāršajā procesā - pārvērst jēlas gaļas gabalu par gardu, kārdinoši aromātisku produktu.
Regulējiet temperatūru grilā, darbojoties ar oglēm: nodauziet pelnus un sagrābiet karstās ogles kaudzē, lai paaugstinātu temperatūru, vai gluži pretēji - ar atbilstošu darbarīku izkliedējiet ogļu kopumu un neaiztieciet to, lai mazinātu karstumu.
Pirms grilēšanas uz restēm, tās jāiesmērē ar augu eļļu. Šo viltību zina daudzi, kam nepatīk, ja ēdiens piecepas pie restēm. Tomēr, visticamāk, ka viņi nezina, ka eļļas efekts būs daudz spēcīgāks, ja restes vispirms uzkarsēs ar liesmu. Neaizmirstiet par aizsargcimdiem!
Efektīvākais veids, kā no restēm notīrīt ēdiena atliekas, ir - ļaut tām sadegt! Uzkuriet lielāku un karstāku liesmu un ļaujiet pielipušajiem gaļas gabaliņiem pārvērsties pelnos. Ja grilam nav vāka, karstuma efektu var pastiprināt ar parastu foliju.
Saburzīta alumīnija folija lieti noder arī kā skrāpis grila tīrīšanai.
Grilējot marinētus produktus, grila restes ieteicams apsmidzināt ar speciālo kulinārijas aerosolu, kādu var iegādāties jebkurā lielveikalā.
Lai, cepot nelielus produktus, tie nebirtu caur restēm oglēs, var izmantot papildu restes, ko liek perpendikulāri grila pamatrestēm, vai izmantot speciālos grilēšanas režģus vai turētājus. Ja pie rokas nav ne režģa, ne restu, izlīdzēties var ar alumīnija foliju (kā noprotams, šī ir lieta, kas obligāti nepieciešama piknika grozā!), ko uzklāj uz grila pamatrestēm un sadursta ar dakšiņu, veidojot improvizētu sietu.
Grilējot dārzeņus, sagrieztajiem gabaliņiem vajadzētu būt viena izmēra.
Lietpratēji uzskata, ka nazim un dakšiņai pie grila nav īstā vieta. Vienīgais veids, kā apgrozīt gaļu, ir, izmantojot speciālas knaibles - tādējādi gaļa netiek sadurstīta un nezaudē sulīgumu.
Lai gaļai piešķirtu garšaugu aromātu, tie jākaisa nevis uz gaļas, bet uz cepamrestēm - vēl pirms cepšanas.
Uz oglēm gatavota trekna gaļa var būt bīstama veselībai, jo tauki sadegot izdala kaitīgas vielas, kas pil uz karstajām oglēm un ar dūmiem atgriežas cepamgaļā. Pirms grilēšanas vai cepšanas mangalī vēlams gaļai nogriezt liekos treknumus - tie tāpat sadegs, labuma nekāda!
Kartupeļus pirms grilēšanas vēlams sagatavot jau mājās, nedaudz apvārot.
Cepšanas laikā pa rokai turiet ūdeni, ar kuru nepieciešamības gadījumā apsmidzināt ogles, mazinot karstumu.
Vienmēr ievērojiet drošības noteikumus! Mangalim vai grilam jāatrodas vismaz 10 metru attālumā no ēkām un kokiem, tuvumā jābūt ugunsdzēšamajam aparātam un vismaz vienam vīrišķīgu un stipru vīrieša roku pārim.