Latvijā ar piparu audzēšanu pārsvarā nodarbojas mazajās piemājas siltumnīcās.
Sēklu tirgū paprikas šķirņu piedāvājums nav sevišķi plašs. Pārsvarā tās ir šķirnes ar kubveida augļiem, kas salīdzinoši ar koniskiem augļu šķirnēm ir vēlīnākas. Tādēļ Latvijas klimatam piemērotākas ir paprikas šķirnes ar koniskiem augļiem. Šīm šķirnēm augļi parasti ir bālākās krāsās, bet tās mainās atkarībā no gatavības pakāpes.
Nereti lielveikalos tiek piedāvāti milzīgie Lamuyo šķirņu tipa paprikas augļus, kuru sēklas Latvijā pagaidām nepiedāvā. Audzējot papriku pašu priekam, pavairošanai var izmantot arī no šiem, ievestajiem augļiem, izņemtas sēklas. Taču jāņem vērā, ka lielveikalos tirgo nevis šķirņu, bet dažādu hibrīdšķirņu augļus, tāpēc ir liela iespējamība, ka ražas pēc izskata var atšķirties.
Dēstu audzēšana
Papriku sēj marta sākumā. Optimālā substrāta temperatūra dīgšanai ir +25 līdz +30°C, tai pat laikā, pārmērīgi augsta (virs +32°C) dīgšanai var traucēt. Tādēļ nepietiek novietot sējas trauciņu uz centrālapkures radiatoriem, substrātā obligāti jābūt termometram, lai varētu pārbaudīt temperatūru.
Optimāls gaismas dienas garums paprikai ir 10-12 stundas. Kad dīgļlapas pilnīgi atvērušās, sējeņus piķē. Audzējot paprikas dēstus uz palodzēm, tiem var pietrūkt vieta. Tādēļ sākumā sējeņus var izpiķēt kasetēs ar 3-4 cm lielām ligzdām, bet vēlāk iedēstīt 10-12 cm diametra podos. Komerciāliem audzētājiem vienkāršāk uzreiz piķēt podos.
Paprikas dēsti izaug 45-60 dienās. Tas atkarīgs no sējas datuma (jo agrāk iesēj, jo ilgāk aug), vidējās diennakts temperatūras un apgaismojuma. Lai paprikas dēsti neizstīdzētu, tie mēreni jālaista, jānodrošina labs apgaismojums, regulāri dēstus retinot - pārliekot podiņus arvien tālāk citu no cita. Dēstus, kam izveidojušās piecas vai sešas īstās lapas, stāda.
Stādīšanas laiks un mikroklimats siltumnīcā
Lai arī papriku var stādīt relatīvi vēsā augsnē (+10...+12 °C), labāk pagaidīt, kamēr tā iesilst līdz +15 līdz +16°C. Lai augsne siltumnīcā iesiltu straujāk, apmēram nedēļu pirms plānotās stādīšanas dienas, ja ir saulains laiks, augsni var noklāt ar caurspīdīgu polietilēna plēvi. Ja laiks ir apmācies, no šādas rīcības efekta nebūs. Savukārt, lai paprika labi augtu, siltumnīcas gaisa temperatūrai jābūt +19 līdz +26°C. Lai veidotos raža, vajag, siltumnīcas gaisa temperatūrai jābūt +24°C. Šīs temperatūras prasības arī nosaka stādīšanas laiku siltumnīcā. Amatieru siltumnīcās tas iespējams apmēram maija vidū.
Stādīšanas attālums ir atkarīgi no tā, kā paredzēts veidot augus - ar vienu, divām vai trim galotnēm. Amatieru siltumnīcās pietiek ar 2,5-3 augiem uz 1 m2.
Pareiza mikroklimata uzturēšana ir svarīgs nosacījums, lai augi būtu veselīgi un dotu augstu ražu. Optimāls gaisa mitrums paprikai ir 60-65%, bet karstā laikā tas var būt līdz 75%. Mitruma trūkums augsnē izraisa ziedu un aizmetņu nobiršanu, augļu plaisāšanu un tas ir viens no augļu galotņu puves cēloņiem. Savukārt, ja augsnes mitrums ir virs 90%, saknes pārstāj funkcionēt, augam atmirst lapas, apsīkst augšana, ziedēšana un ražas veidošanās.
Mēslošana
Parasti papriku mēslo tāpat kā tomātus, taču paprikai vajag vēl vairāk kalcija (Ca). Kalcija trūkuma dēļ uz augļiem parādās sausā puve. Atšķirībā no tomātiem paprikai tā mēdz veidoties arī augļa sānos. Paprikai vēl ļoti nepieciešams kālijs (it sevišķi, sākoties masveida ražas nobriešanai). Šie elementi savstarpēji konkurē, tādēļ, lai novērstu sausās puves veidošanos, jāseko, lai kalcija un kālija attiecība (K:Ca) nebūtu lielāka par 1:0,5-0,7.
Avots: Praktiskais Latvietis. Nr. 5. (894) 12.lpp.