Lai pagatavotu desertu, bieži vien starp sastāvdaļām tiek minēts vanilīns, vaniļas cukurs, vaniļas pāksts. Ko izvēlēties, kā šie produkti atšķiras, vai tos var vienu ar otru aizvietot?
Vanilīna cukurs,
ir arī vislētākais, ir mākslīgi radīta garšviela, kas ir tikai garšas pastiprinātājs.
Īsts vaniļas cukurs
ir dabīgs, un tajā manāmi tumši graudiņi, jo vaniļas sēklas ir melnas.
Vaniļas pāksts
ir vislabākā izvēle konditorejas izstrādājumiem un saldajiem ēdieniem. Tas ir orhideju dzimtas auglis, kas tiek novākts negatavs un tad žāvēts. Taču laba vaniļas pāksts nav izkaltusi, tā ir gaļīga un spīdīga, tā tiek pārdota hermētiski noslēgtā stikla stobriņā.
Lai izmantotu vaniļas pāksti,
to pārgriež gareniski, ar naža neaso pusi izkasa melnās sēkliņas. Desertu gatavojot, pāksti var arī vārīt, bet pēc tam to izņem. Taupīgās saimnieces pāksti, kad tā izņemta no piena vai krējuma, kur vārīta, noskalo, nosusina, izžāvē un ieliek cukurtraukā.