Mūsdienās siltumnīcas un lecektis ir kļuvušas par neatņemamu dārzu ainavas sastāvdaļu.
Mūsu klimatiskajos apstākļos siltumnīcas rada augiem tādus apstākļus, kas ir salīdzināmi ar klimatu vairākus kilometrus uz dienvidiem. Daudzi uzskata, ka labas ražas atslēga ir dārga un labi iekārtota siltumnīca. Protams, tā palielina ražu, bet, lielā mērā siltumnīcas produktivitāte būs atkarīga arī no dažādām "mazām viltībām".
Rūpīgi izvēlieties to kultūru šķirnes un hibrīdus, kuras vēlaties audzēt. Ieteicams izvēlēties tos augus, kas ir selekcionēti īpaši audzēšanai siltumnīcās. Piemēram, gurķu hibrīdi aizsargātai augsnei ir piemēroti paaugstinātām temperatūrām un mitruma līmeņiem. Tiem ir labs augstums un sazarojums, kā arī ilgāks augļu nešanas periods. Lielākā daļa mūsdienu siltumnīcām piemērotu gurķu hibrīdu ir partenokarpi, ar sievišķo plaukšanas veidu, kā arī tie ir izturīgi pret miltrasu, brūno puvi, plankumainību.
Gurķu sēklas saglabā dīgtspēju vairāku gadu garumā. Paši auglīgākie augi izaug nevis no iepriekšējā gada sēklā, bet no 2-3 gadus vecām sēklām. Lai palielinātu auglību, svaigas sēklas pirms sēšanas var uzsildīt.
Tomātus un gurķus nav ieteicams stādīt vienā siltumnīcā - tiem ir nepieciešami atšķirīgi apstākļi. Labai gurķu attīstībai ir nepieciešama augsta temperatūra un mitruma līmenis, bet tomāti šādos apstākļos slikti apputeksnējas un slimo. Kopā ar tomātiem var stādīt saldos piparus un baklažānus. Lielisks kaimiņš tomātiem būs arī siltumu mīlošais baziliks, ko var iesēt dobju malās.
Daudzas augu slimības tiek nodotas ar sēklām. Šī iemesla dēļ ir ieteicams apstrādāt sēklas pirms to sēšanas. Visplašākā iedarbība ir visiem pazīstamajam kālija permanganātam. Kodināšanu veic 1% kālija permanganāta šķīdumā: 1 gramu kālija permanganāta izšķīdina līdz pusei pilnā ar siltu ūdeni glāzē (100 ml), kā rezultātā tiek iegūts praktiski melns šķīdums. Sēklas ieliek neaustā maisiņā un ievieto šķīdumā uz 20 minūtēm. Pēc tam, neizņemot no maisiņa, sēklas skalo ar aukstu, vārītu ūdeni.
Sēklu kalibrēšanas rezultātā ir iespējams iegūt vienmērīgākus dīgstus. Gurķu un tomātu sēklas var kalibrēt pēc to blīvuma, ievietojot tās 5% pārtikas sāls šķīdumā (50 grami uz 1 litru ūdens). Sēklām ļauj nostāvēties šķīdumā, bet uzpeldējušās sēklas tiek izlietas kopā ar ūdeni. No lielajām nogrimušajām sēklām noskalo sāli, izber plānā slānī uz papīra un kaltē.
Sēklas tiek sildītas, lai paaugstinātu to dīgtspēju un sievišķu ziedu skaitu ķirbju dzimtas kultūrām. Gurķu un citu ķirbju dzimtas augu (patisoni, ķirbji, kabači) sēklas var sildīt cepeškrāsni, 2-4 stundas, 50 grādu temperatūrā, bet tām ir jābūt izbērtām uz papīra slānī, kas nav biezāks par 1 cm. Temperatūra ir jāpaaugstina pakāpeniski, bet sēklas sildīšanas laikā ir jāapmaisa. Sēklas ir iespējams sildīt arī karstā ūdenī - tās ievieto termosā ar tādas pašas temperatūras ūdenī.
Nav ieteicams tomātus siltumnīcā laistīt ar lietēšanas metodi. Ūdens liešana tieši pie saknēm ir viens no fitoftoras profilakses pasākumiem.
Neatstājiet siltumnīcas augsni neapklātu. Mulčējiet to ar 2-3 cm trūdvielu vai komposta. Ja to nav iespējams izdarīt, kā mulču var izmantot salmus vai sausu zāli, uzklājot to biezākā slānī. Ja dobes mulčēt ar jaunām nātrēm, tas ne vien pozitīvi ietekmēs augšanu un auglību, bet atbaidīs arī kailgliemežus un gliemežus.
Avots: ogorod.podushe.com