Dzīvoklī nav pagraba, bet tomēr gribas ziemā mieloties ar pašaudzētiem kartupeļiem, burkāniem un ķiplokiem? Ir iespējams! Pat ierobežotā telpā var glabāt dārzeņus, ja zini dažus knifus.
1. Telpas temperatūra – izšķirošs faktors
Lielākā daļa dārzeņu saglabājas vislabāk vēsumā – ideāli 0–5 °C. Dzīvoklī parasti ir 20–22 °C, kas nav piemērots lielākajai daļai dārzeņu. Taču ir izņēmumi – ķirbji, kabači ar biezu mizu, ķiploki un sīpoli, ja uzglabāti sausumā un ventilējamā vietā.
2. Kartupeļi uz balkona līdz salam
Kartupeļus var uzglabāt neaizveramās plastmasas kastēs vai “cukurmaisos” uz balkona. Kad sala draudi tuvojas, jāpārvieto uz dzīvokļa vēsāko stūri. Glabājot istabas temperatūrā, tie ātri sāk dīgt un pūt. Lai novērstu slimības, tos var apkaisīt ar trihodermīnu.
3. Kāposti un galviņkāposti
Glabā uz balkona, ietītus avīzē vai papīrā – tas pasargās ārējās lapas no bojājumiem. Sala iestājoties, ieteicams pārnest vēsākā telpā, bet ne siltumā.
4. Ķiploki un sīpoli
Glabā tīklos, papīra maisos vai vītās virtenēs. Nepieciešama laba ventilācija un sausums. Ik pa laikam jāapskata un jāizņem bojātie.
5. Bietes un burkāni
Dzīvoklī vislabāk uzglabāt ledusskapī vai atsevišķās kastēs ar mitrām smiltīm. Optimālā temperatūra – 0 līdz +1 °C. Alternatīva – vakuma iepakojums vai saldēšana.
6. Paprika
To iespējams glabāt 10–12 °C temperatūrā līdz pat diviem mēnešiem. Vislabāk to ievietot papīra maisos vai kastēs ar ventilāciju.
7. Zirņi, pupiņas, garšaugi
Zirņus un pupiņas kaltē un glabā sausumā. Garšaugus – saldē vai kaltē, glabā burciņās tumšā vietā.
8. Rutki
Piemēroti glabāšanai kastē ar smiltīm uz lodžijas vai aukstā pieliekamajā. Sala gadījumā pārvieto uz ledusskapi.
Papildu ieteikumi no pieredzējušiem dārzkopjiem:
- Ventilācija ir svarīga – izvēlies gaisa caurlaidīgus maisus vai kastītes ar caurumiem.
- Tumsā dārzeņi neaug tik aktīvi un ilgāk saglabājas.
- Regulāri pārbaudi – izņem bojātos, lai nebojā pārējos.