Lai audzētu tomātus no pašu ievāktām sēklām, rūpīgi sekojiet šiem soļiem:
Izvēlieties šķirnes, nevis hibrīdus
Sēkliņas jāvāc no šķirnēm, jo no hibrīdiem iegūtas sēklas var būt neauglīgas vai nedot gaidīto rezultātu.
Izvēlieties pareizo augli
Ņemiet vidēju, šķirnei raksturīgu tomātu no otrā ķekara.
Iegūstiet sēklas
Tomātu pārgriežiet horizontāli, lai atvērtu visas sēklu kameras, un ar tējkaroti izņemiet sēklas ar želejveida mīkstumu.
Fermentācija
Sēklas ar mīkstumu ieliekiet traukā un atstājiet siltā, tumšā vietā apmēram 3 dienas, palaikam apmaisot.
Noskalojiet sēklas
Pēc fermentācijas sēklas ielejiet sietiņā, noskalojiet zem tekoša ūdens un izberiet uz papīra izžūšanai.
Žāvēšana
Izklājiet sēklas uz papīra un žāvējiet tās siltā vietā, piemēram, uz siltas grīdas. Svarīgi nodrošināt, ka sēklas pilnībā izžūst.
Glabāšana
Pilnībā izžuvušas sēklas iepakojiet papīra aploksnēs, uzrakstiet šķirnes nosaukumu un glabājiet istabas temperatūrā līdz nākamajai sējai.