Čilli piparu aktīvā viela ir kapsaicīns. Tā veicina kuņģa skābes izdalīšanos, kas palīdz iznīcināt baktērijas, tādēļ čilli piparus bagātīgi izmanto valstīs, kur plaši izplatītas infekciju slimības. Kapsaicīns samazina cukura līmeni asinīs, uzlabo sirdsdarbību, asinscirkulāciju, šķidrina asinis, saaukstēšanās gadījumā atvieglo elpošanu. Kapsaicīns palīdz mazināt oksidācijas radītos šūnu bojājumus, kas izraisa daudzas saslimšanas, sākot ar sirdskaitēm līdz pat vēzim. Čilli īpaši ieteicami cilvēkiem, kas bieži lieto aspirīnu, jo pētījumos atklāts, ka tas var palīdzēt novērst aspirīna radīto kaitējumu kuņģim. Čilli pipari biežāk ēdienam jāpievieno arī tiem, kas vēlas notievēt, jo tas uzlabo tauku sadedzināšanu un mazina holesterīna līmeni.