Pirmās salnas nenozīmē to, ka Jūsu dārza ražai ir pienākušas beigas. Veltot dažas minūtes laika, lai aizsargātu maigos stādus, Jūs varat pagarināt ražas novākšanas sezonu līdz pat oktobra beigām.
Dažus augus salna vai zemās temperatūras nogalinās. Pret salu jūtīgi ir tomāti, pipari, gurķi, ķirbji, pupas un baklažāni. Visi kāpostu ģints augi, salāti, spināti, loki, zirņi, burkāni, pastinaks un artišoki spēj izturēt nelielu salnu. Briseles kāpostiem neliela salna pat nāk par labu, bet citi sakņaugi spēj izturēt pat ziemu dārzā.
Zemu augoši augi, piemēram, gurķi un tomāti, ir jāapklāj ar salmiem, avīzēm vai veciem palagiem, lai saglabātu augsnes siltumu ap augiem. Tomātus, piparus un baklažānus var apklāt ar papīra iepirkuma maisiņiem vai plastmasas maisiņiem. Svarīgi ir nākamajā rītā noņemt augu pārklājus, it īpaši, ja tika izmantoti plastmasas maisiņi, jo tie neļaus aizplūst saules siltumam, kā rezultātā augs var "izcepties".
Ir iespējams arī pirms salnas novākt ražu. Bet, vai ir vērts steigties ar ražas novākšanu, tuvojoties salnām, lielā mērā ir atkarīgs no tā, kā plānojat izmantot šo ražu, un, cik ātri to ir iespējas izmantot, ja salna tomēr paspēj ražu apsaldēt.
Ķirbjus, kas paredzēti ilgstošai glabāšanai, ir jānovāc pirms salnas, jo sals sabojās mizu un samazinās glabāšanas laiku. Ja ķirbjus tomēr skārusi salna, tie ir jānovāc vienas vai divu dienu laikā pēc salnas, un nekavējoties jāpagatavo, jāsasaldē vai jākonservē.
Kabači un patisoni strauji vīst sala ietekmē, bet to augļi ātri bojājas. Novāciet kabačus un ķirbjus pirms salnas.
Apsaldētus tomātus var iekonservēt vai sasaldēt, bet ja tos neapstrādāsiet vienas vai divu dienu laikā pēc salnas, tie sabojāsies. Zaļos tomātus, kas novākti pirms salnas, var uzglabāt 10-13 grādu temperatūrā vairākas nedēļas. Savukārt, tomāti, kurus būs skārusi salna, vairs nenogatavosies un ātri sabojāsies.
Piparu augi sala ietekmē kļūst melni, bet to augļi ātri sapūst. Ja piparus nav iespējams apsegt pirms salnas, tad piparus vajag nolasīt.
Neskatoties uz to, ka pākšaugus salna nogalina, uz pākstīm bojājumi nav uzreiz pamanāmi. Novāciet pākstis izmantošanai vai pārstrādei, cik ātri vien iespējams, lai iegūtu kvalitatīvu produktu.
Brokoļi, kāposti, Ķīnas kāposti, puķkāposti un Briseles kāposti spēj izturēt salnu - nav nepieciešams steigties tos novākt vai apsegt tuvojoties pirmajām salnām.